Verslag voorjaarstraining 2017.

Voorjaarstraining Mettet (B).

 

 

 

Met het vernieuwde team kwamen we zaterdag 8 april aan op het circuit van Mettet voor een 2-daagse training met 12 sessies. Ook het materiaal is enigszins vernieuwd en dat zorgde bij het inpakken al voor de eerste uitdagingen.

Eenmaal geïnstalleerd zag alles er weer redelijk vertrouwd uit.

De eerste meters waren erg wennen, niet alleen omdat coureur Ilja Caljouw in september van 2016 voor het laatst op de motor zat maar ook doordat de hele omgeving vernieuwd is. Behalve Ilja had nog niemand anders ooit met een racemotor gewerkt.

In de ochtendsessies, die werden verreden onder mistige omstandigheden met een lage asfalttemperatuur, was het zoeken naar vertrouwen. Ilja moest weer even wennen aan de motor, de hoge snelheden en lekker gaan rijden.

In de middag maakte de mist plaats voor de zon en werd het heerlijk lente-weer. Het tempo werd behoorlijk opgeschroefd zeker toen er een andere snelle 600 het circuit op ging en de coureurs elkaar begonnen te pushen.

Ook naast de baan ging het soepeler en soepeler, iedereen raakte steeds meer op elkaar ingespeeld. Bovendien begonnen de automatismen bij het binnenkomen en wegrijden er al aardig aan te komen.

’s Avonds werd met zijn allen de motor volledig schoongemaakt en werd er vers rubber gemonteerd voor de tweede dag.

De tweede dag was het direct goed weer. Het was echter wel een heel stuk drukker op de baan waardoor Ilja nog niet direct sneller rond ging dan de eerste dag. In de middag lukte dit wel en het ging het tempo structureel omhoog. Een hele grote verbetering zat er niet in maar het lukte wel om behoorlijk constant het hoge tempo te rijden. Met een nieuw setje banden was er wellicht nog wel meer mogelijk geweest maar zoals inmiddels misschien bekend is het budget ontoereikend om met nieuwe banden te rijden. Zeker tijdens trainingsdagen rijden wij daarom op gebruikte banden die we kopen van andere teams.

Bij thuiskomst hebben we de data van deze training vergeleken met de data van de eendaagse training die we vorig jaar op dit circuit verreden. Hieruit bleek Ilja deze training al zo’n 1.5 seconden sneller dan afgelopen keer!

Het gevoel met het nieuwe team en de sfeer onderling is sowieso erg goed. Voor Hengelo (GLD) zullen we nog een aantal puntjes op de i moeten zetten maar de eerste training verliep boven verwachting.

Ilja Caljouw De eerste training van het jaar is altijd erg spannend omdat je vaak zo’n 6 maanden niet gereden hebt. Dit jaar was het extra spannend omdat er niemand van voorgaande jaren meeging. Het is natuurlijk toch maar de vraag hoe mensen die nog niet eerder met elkaar gewerkt hebben op elkaar gaan reageren wanneer ze ineens een heel weekend moeten samenwerken. Bovendien had nog niemand eerder op het circuit aan een racer gesleuteld.

Ik ben heel erg tevreden over hoe het allemaal gelopen is. Het was eigenlijk allemaal boven verwachting. In het begin moest ik nog zelf aan bijna alle aspecten denken maar in de loop van de eerste dag werd al duidelijk zichtbaar dat een groot aantal controles al automatismen werden bij de rest. Dat geeft een lekker gevoel en rust in je hoofd waardoor je makkelijker kunt rijden.

admin