Verslag Imatra (Fin) 2017

Sterk optreden in Imatra eindigt met crash en blessure

Evenals vorig jaar stond ook dit seizoen het weekend in Imatra op het programma voor het IRRC kampioenschap. Voor alle teams, en dus ook voor ons, een hele onderneming. Dit jaar regelden we het vervoer en ons verblijf in Finland samen met racing team Thoonen. Dit omdat er een behoorlijk kostenplaatje aan de reis hangt.

Voor het weekend moest er nog flink gesleuteld worden want het hobbelige stop-en-go circuit in Imatra vergt een hele andere set-up dan het circuit in Hengelo met vloeiende stukken en bovendien nieuw, egaal afalt.

In de kwalificaties voelde Ilja zich direct weer redelijk thuis op dit circuit. Er werden flink wat meters gemaakt, ook in Finland stonden we ingeschreven voor zowel de races in het IRRC als de wedstrijd in de zogeheten ‘open klasse’ een klasse die veel rijders gebruiken om extra meters te maken. Ilja kwalificeerde zich uiteindelijk als 7e voor het IRRC.

De eerste wedstrijd werd al op zaterdagmiddag verreden. Ilja begon sterk aan de eerste race en kon mee met de kopgroep. Helaas wierp een crash van een rijder in het achterveld grind op de baan waarna de race-leiding niet goed ingreep en een aantal rijders over het grind onderuit gingen. Hierna volgde een rode vlag en een herstart.

De herstart verliep iets minder en er ontstond al snel een gaatje naar de koplopers. Ilja vocht uiteindelijk de hele race met Jochen Rotter en Max Gaube om de 5e plaats. Evenals in Hengelo was dit met het beperkte vermogen in de Honda erg lastig en in de laatste bocht verloor onze coureur deze plek om als 6e over de finish te komen.

Zaterdagavond werd er nog hard gewerkt aan de motor, het circuit in Finland eist veel van de techniek. Om problemen te voorkomen hebben we tot diep in de nacht veel gecontroleerd. Dit werpt uiteindelijk wel de vruchten af. Over het hele weekend werden maar liefst zeven motorblokken opgeblazen en 2 koppelingen doorgebrand. Dit onheil bleef ons dit seizoen gelukkig bespaard.

De race in de open klasse kon Ilja helaas net de kopgroep niet bijhouden. Hij startte niet erg goed en moest daardoor erg fel zijn in de eerste paar bochten. Even wist hij aan te haken bij de voorste 3 coureurs maar dit tempo kon hij helaas toch niet volgen. In de slotfase moest hij nog knokken voor zijn plekje. Deze keer won hij het gevecht en kwam als vierde over de streep.

De tweede race in het IRRC werd lang uitgesteld vanwege een oliespoor dat achterbleef na de race van de superbikes. Ook in deze race moest Ilja weer strijden voor wat hij waard was, ditmaal voor de 6e plaats. Ook in deze race werd hij enkele bochten voor de finish ingehaald. Vastbesloten om niet weer de kaas van zijn brood te laten eten ging hij buitenom langs zijn concurrent in een snelle knik met het idee de volgende bocht ernaast te zitten en later te remmen. Bij het aanremmen voor de op één na laatste bocht ging Ilja echter net over de grens van het materiaal en crashte. Hij brak hierbij zijn voet en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Ook de motor ligt zwaar in de kreukels.

Wij hopen er in Frohburg weer bij te zijn om de laatste twee races te rijden en dit goed begonnen seizoen enigszins positief af te sluiten.

admin