Verslag Frohburg (D) 2017

Sterk weekend eindigt wederom met crash
De laatste twee races van het seizoen op het stratencircuit van Frohburg kwam Ilja uit op de reservemotor van Performance racing Achterhoek. Dit was de eerste keer dat hij zijn vertrouwde Honda zou verruilen voor een Yamaha.

Zoals ook op Hengelo en Imatra reden we hier een dubbel programma: twee races in het IRRC en twee races in de Open Klasse.

Op zaterdag stonden er maar liefst vier kwalificaties en één race (voor de open klasse) op het programma. Het begon allemaal zoals te verwachten viel, Ilja worstelde de eerste sessie met de motor. Een paar kleine aanpassingen moesten er voor zorgen dat het de tweede sessie beter zou gaan maar hadden helaas niet al te veel effect. De tijden kwamen al wel in de buurt van de tijden die Ilja hier vorig jaar op de Honda had geklokt maar het gevoel was er nog niet.
Halverwege de dag begon het dan toch goed te komen, Ilja reed op zijn eerste dag op de Yamaha al 8 tienden sneller dan vorig seizoen op de Honda! Hiermee kwam hij tot een twaalfde startplaats in de open klasse en een elfde plek in het IRRC.

De eerste race in de open klasse begon met een dramatische start. Ilja was zo bezig geweest met het rijden van de Yamaha dat hij zich niet had gerealiseerd dat het wel handig was geweest een aantal proefstarts te maken. Ook waren er na de sessies geen uitloopronden geweest, het meest logische moment voor een proefstart. Hij kwam dan ook als zestiende door na de eerste ronde. Gedurende de race klom hij echter op, ook nog iets geholpen door een aantal uitvallers werd hij in zijn eerste wedstrijd op de Yamaha voor het Performance racing Achterhoek team zesde.

De racedag begon met slecht nieuws: het was nat en zo nu en dan regende het iets. Veel water lag er niet op de baan en hier en daar werd deze zelfs al droog. Ilja besloot de eerste race van het IRRC te gokken op een volledige droogweer set-up. In de eerste ronden begon het echter weer iets te regenen en al met al leek dit niet helemaal de beste keuze voor deze omstandigheden. Ilja werd uiteindelijk enigszins teleurgesteld twaalfde.

Na de eerte race voor het IRRC stond rond de middag de tweede race in de open klasse op het programma. Een aantal toppers liet vanwege hun belangen in het IRRC later die middag deze race schieten. Wij besloten echter wel te rijden. Ilja begon weer met een slechte start en kwam na de eertse ronde als 8e door. In enkele ronden reed hij het gat naar de kopgroep dicht waar helaas de leider in de wedstrijd net een gaatje begon te slaan ten opzichte van de anderen. Zo ontstond er een groep van 3 coureurs die vochten om de 2e plaats. Davy Thoonen, Laurent Hoffman en Ilja: allemaal goede bekenden die al jaren met elkaar racen. Ilja pakte de tweede plaats maar Davy counterde direct. Hierop besloot Ilja achter Davy te blijven tot de laatste ronde aangezien hij de indruk had dat Laurent net iets minder snel was. In de laatste bocht sloeg Ilja toe en remde zich voorbij Davy. Omdat de remmen net iets anders reageerden dan hij gewend is kwam Ilja ietsje wijder uit dan de bedoeling was. Toch draaide hij het gas open met als gevolg een behoorlijke highsider. Tot overmaat van ramp kon Davy hem ook nog eens niet ontwijken en reed over zijn benen heen. Net als in Imatra verliet Ilja het circuit in een ambulance.

Ilja Caljouw:
Aan het begin van het weekend had ik, zoals ook wel verwacht, even tijd nodig om te wennen aan de Yamaha. Zelf had ik gehoopt dat dat iets sneller was gegaan en vooral de tweede sessie ging niet zoals ik wilde.
Uiteindelijk vond ik mijn draai op de motor en voor ik het wist was ik al sneller dan vorig jaar. De rondetijd die ik in mijn hoofd had voor dit weekend reed ik op de zaterdag dus daar was ik tevreden over. Het was wel ontzettend zonde dat ik de race in de open klasse niet aan de finish kwam. Ik had graag direct een podium gepakt met dit team. Helaas was ik weer te gretig in de laatste ronde.
Dat is ook wel een beetje de rode draad door dit seizoen: het tempo is iedere keer behoorlijk goed, ik doe tot de laatste ronde mee om goede resultaten en dan ben ik te gretig en ga ik in het zicht van de haven onderuit. Ik heb nu de hele winter om er over na te denken hoe ik dat op zou moeten lossen.
Al met al hebben we toch een erg mooi weekend meegedraaid bij Performance racing Achterhoek waar we als kers op de taart ook van dichtbij het kampioenschap van Joey den Besten mee mochten maken. Bij deze bedank ik nogmaals het team voor deze mooie kans!

Zo eindigt het seizoen 2017 zoals het hele jaar gegaan is. Met de prima resultaten die we behaald hebben in de races waarin we wel aan de finish kwamen hebben we zoveel punten verzameld dat Ilja toch nog als 14e geëindigd is in het eindklassement.

In 2018 is het de bedoeling om weer aan de start te staan in het IRRC. Ook de grote wedstrijden in Engeland beginnen onze interesse te wekken. Verder is er nog niets bekend over het komende seizoen. We zullen in ieder geval op zoek gaan naar partners om volgend jaar met competitiever materiaal aan de start te verschijnen.

admin