Wisselvallig weekend in Finland.

Na de overwinning in Terlicko lag de focus voor Finland vooral op de trainingen en de kwalificaties. Op vrijdag zouden we twee vrije trainingen verrijden, op zaterdag 3 kwalificaties en een wedstrijd en op zondag 2 wedstrijden.

Vrijdag werd er gereden op een natte baan. Dit zou de eerste kennismaking worden met de regenbanden van Michelin. Teleurgesteld kwam Ilja na de eerste training binnen. De Michelin regenband staat te boek als de best mogelijke band onder natte omstandigheden. Ilja kwam echter binnen met klachten over instabiliteit zowel in het aanremmen als op de rechte stukken.

  

In de tweede training kende hij dezelfde problemen en kwam hierdoor niet uit de verf. Als snel na deze training werd de oorzaak gevonden: er zat een deuk in de velg. Helaas waren hiermee de eerste 2 trainingen voorbij zonder dat we ook maar iets bruikbaars gedaan hadden.

Op zaterdag werden er kwalificaties verreden voor de open klasse en het IRRC. Deze kwalificaties werden op een nagenoeg droge baan verreden. Helaas kwam Ilja niet verder dan een 13e startplaats in het IRRC en een 11e startplaats in de open klasse.

Zaterdagmiddag stond ook de eerste race van het IRRC al op het programma. Na een slechte start moest Ilja zich in deze race terug naar voren knokken. De rondetijden waren behoorlijk in orde maar helaas had hij in de beginfase al teveel verloren. Er zat niet meer dan een 10e plaats meer in.

Op zondag werden er nog twee races verreden: één voor het IRRC en één in de open klasse.

De race voor de open klasse stond als eerst op het programma. Ilja reed hierin een strakke race op een baan met enkele natte plekken en wist zich van een elfde startplaats naar voren te knokken en op de vierde plaats te finishen.

De race voor het IRRC begon Ilja met een slechte start, de oorzaak hiervan zou enkele ronden later duidelijk worden. In de beginfase knokte hij zich terug tot het groepje dat zou gaan vechten voor de 5e plaats, lang mocht dit echter niet duren want de koppeling begaf het volledig en er zat niets anders op dan de motor terug naar de pitsstraat te rijden. Daar aangekomen kwam er dan eindelijk een ‘gelukje’. Helaas crashte teamgenoot Pierre Yves Bian toen het begon te regenen, het geluk van deze regendruppels was echter dat Ilja de reservemotor kon halen en vanaf de laatste startplaats mee kon doen aan de herstart. In een tot 5 ronden ingekorte race wist hij op te klimmen van een 22e startplaats naar een 8e plaats.

Helaas lukte het dit weekend weer niet er vanaf het begin goed bij te staan. Desalniettemin zijn er voldoende aanknopingspunten die er op wijzen dat we de stijgende lijn die we al het hele seizoen zoeken nu eindelijk te pakken hebben!

We hopen op een mooi vervolg in Chimay.

admin